Beköszöntő

 

Egy új, tudományos internetes folyóiratot lapozhat fel az érdeklődő olvasó. Az utóbbi két évtized változásai során sok korábbi folyóirat szűnt meg, vagy profilja lényegesen megváltozott. Ugyanakkor a járművek, a különböző rendeltetésű mobilgépek területén dolgozó mérnökök és kutatók számára igény van az új kutatási eredmények publikálására, az információ cserére. Az egyetemi PhD képzés az utóbbi időben lényegesen bővült, az itt elért eredmények közreadása is fontos feladat.

Klasszikus folyóirat kiadásáról kénytelenek voltunk lemondani, mivel annak költségei nem voltak biztosíthatók. Az utóbbi időben megjelent internetes folyóiratok költségei jóval kisebbek és gyorsan hozzáférhetők. A folyóirattal célunk a magyar kutatók és mérnökök információ cseréjének segítése, valamint a magyar műszaki nyelv ápolása és fenntartása. Ezért a folyóirat magyar vagy angol nyelven – a szerző szándéka szerint esetleg mindkettőn -  jelentet meg közvéleményeket. Igény esetén németnyelvű kéziratot is elfogad.

A kéziratokat minden esetben lektoráltatjuk és azok végleges elfogadásáról a Szerkesztő Bizottság dönt. Ezzel kívánjuk a közlemények tudományos értékét, újdonságát a megfelelő szinten tartani. Igény esetén rövid közleményeket (Short Communications) is elfogadunk és megjelentetünk.

Bízunk benne, hogy folyóiratunk mind hazánkban, mind a környező országokban olvasókra és közreműködőkre talál, s ezzel lehetőséget ad a kelet-európai országok mérnökeinek és kutatóinak a színvonalas publikálásra, a tudományos együttműködésre.


Dr.Sitkei György egyetemi tanár

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

A szerkesztő bizottság tiszteletbeli elnöke